Schoolreis Eastbourne

Eastbourne is een charmante badplaats in Sussex. Zee, zand, strand met daarlangs goed onderhouden Victoriaanse huizen en hotels die de boulevard opsieren. ’s Avonds branden er langs de hele kustlijn sprookjesachtige lampjes, die je onmiddellijk het gevoel van een warm welkom geven. Eastbourne heeft schitterende uitzichten over zee, een paar musea, een groot strand en een mooie pier. Deze pier uit 1865 is pas gerenoveerd en vormt nu een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden. Omdat Eastbourne de zonnigste plaats van Engeland is, gaat er ieder half uur een trein van Victoria Station Londen naar Eastbourne; veel Londenaren liggen dus in Eastbourne aan het strand, te vergelijken met het aantal Amsterdammers in Bloemendaal. Op het strand staan er strandpaviljoens met terrasjes en er is kajak en surfplankverhuur. Als je over het strand langs de boulevard Grand Parade loopt, kom je bij de krijtrotsen aan de rand van Eastbourne. Bij laag water kun je met een gids door de zee verder langs de klif lopen. De promenade maakt deel uit van het lange-afstandspad South Downs Way dat over de kalkrotsen Seven Sisters door East Sussex naar Winchester loopt. Ongeveer 6 km van het centrum van Eastbourne ligt de kaap Beachy Head met de hoogste kalkrotsen van Engeland.

Deze prachtige natuur in combinatie met het aantrekkelijke centrum vol leuke cafeetjes, aparte winkeltjes, maar ook de aanwezigheid van de grote bekende shops maken Eastbourne voor scholieren een aantrekkelijke plaats. Er zijn designgaleries, musea en theaters om te bezoeken voor de cultureel aangelegde leerlingen. Sportlieve leerlingen kunnen gaan vissen, zeilen, paardrijden, tennissen, golven, fietsen, cricketen, bowlen, zwemmen etc. En voor middelbare scholieren is het leuk om te weten dat er bij de openlucht “Eastbourne Bandstand” regelmatig verschillende hippe bands optreden. Als je geen zin hebt om veel te lopen is er een hop-on hop-off-bus die je brengt naar het plateau van East Dean en bovenop een van de Seven Sisters; de kalkrotsen met afbrokkelende huizen.

Historische bezienswaardigheden liggen ook in de buurt: Pevensey Castle, Herstmonceux Castle, Hastings Castle en wat verder weg het beroemde slagveld van Hastings (1066) in het dorpje Battle.

Londenligt op nauwelijks anderhalf uur van Eastbourne en je bent in een half uur in Brighton. Eastbourne, you just got to love it!