QUESTIONS & ANSWERS

[QUESTIONS & ANSWERS 22-09-2021] 

 • Mogen we al een schoolreis naar Engeland maken?
  Nee. Het land staat nog in code oranje, dit betekent dat het reisadvies 'alleen noodzakelijke reizen' geldt. Kijk voor het actuele reisadvies op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigd-koninkrijk/reizen/reisadvies.
   
 • Moeten de leerlingen en docenten een mondkapje op in de bus?
  Ja, in Nederland is het dragen van een mondkapje in de bus verplicht. Dit geldt ook voor in het openbaar vervoer (denk aan de ferry, trein, vliegtuig, bus, metro). Het vervoersbedrijf wil naast de gebruikelijke passagierslijst ook een ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring per groep. In het openbaar vervoer in Engeland is het dragen van een mondkapje niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden om een mondkapje te dragen.
   
 • Moeten de leerlingen en docenten de hele week een mondkapje op in de touringcar?
  Ja. De volgende regels tegen verspreiding corona in touringcars gelden:
  - Alle passagiers vanaf 13 jaar dragen een mondkapje.
  - Een mondkapje is niet nodig als er maar 1 passagier is.
  - Er geldt geen maximaal aantal passagiers in touringcars.
  De uitzondering op de regel is als je geen mondkapje kunt dragen om medische reden:
  - Mogelijk kunt u om een medische reden geen mondkapje dragen. Bijvoorbeeld omdat u een longziekte hebt. Dan legt u aan de chauffeur uit waarom u geen mondkapje draagt.

  [Bron https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vervoer/vervoer-met-auto-taxi-personenbusje-of-touringcar]
   
 • Zijn de gastgezinnen gevaccineerd?
  De host family organisers waarmee we contact hebben, geven aan dat ze op de volgende manier gaan werken; Zij werken alleen met gevaccineerde gastgezinnen, en deze gezinnen ontvangen gevaccineerde leerlingen.
   
 • Kunnen we PCR testen op locatie?
  Net als in Nederland kun je op veel plaatsen terecht. We hebben een lijst met locatielinks waar je in het VK terecht kan voor een PCR test. De prijzen voor een PCR test verschillen per aanbieder.
   
 • Waar moeten leerlingen hun QR code laten zien?
  Bij een eventuele grenscontrole. Verder is er net als in Nederland een grote discussie of je de QR code moet laten zien bij evenementen (denk aan festivals, voetbalstadions, theaters en nachtclubs). Het laatste nieuws (12 september 2021) is dat de Britse overheid het niet gewenst vindt om het tonen van een QR code bij evenementen te verplichten. 

  [Bron England scraps vaccine passport plan – POLITICO]
   
 • Moeten we mondkapjes dragen in Londen?
  Nee, dat is niet verplicht, maar het wordt, met name in het openbaar vervoer, wel aangeraden.
 • Wat te doen bij Coronaverschijnselen tijdens je schoolreis in Groot-Brittanië?
  Krijg je last van symptomen die kunnen wijzen op corona, bel dan nummer 111 voor hulplijn van de NHS (National Health Service). Dit gratis nummer voor niet-noodgevallen is 24 uur per dag bereikbaar. De laatste richtlijnen voor de volksgezondheid per land vind je op de pagina’s EngelandSchotlandWales en Noord-Ierland.


Handige links mbt COVID-19 en reizen
Reizen | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken
ANVR

Let op! Met de huidige ontwikkelingen, verouderd dit bericht snel. Volg de links voor de meest actuele info.