Nieuws

Update Covid UK

Goed nieuws!! Vanaf 22 september a.s. hoef je bij thuiskomst van je schoolreis UK niet langer in quarantaine. Langzaam gaat het de goede kant op voor onze Groot-Brittanië reizigers.

De maatregelen v.a. 22 sept 2021

 • Je moet volledig gevaccineerd* zijn en dit kunnen aantonen met een digitaal COVID-certificaat
 • Zorg voor een negatieve PCR test (niet ouder dan 72 uur) bij aankomst in het VK
 • Zorg voor een ingevuld Passenger Locator Form (PLF)
 • Je moet binnen 48 uur na aankomst in het VK nogeen PCR test doen

*Volledig gevaccineerd

 • De Britse regering heeft op 28 juli 2021 aangekondigd dat volledig gevaccineerde Europese reizigers uit oranje landen na binnenkomst in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland niet langer in quarantaine hoeven. 
 • In het VK betekent 'volledig gevaccineerd' dat je ofwel gehad hebt: 2 doses van een goedgekeurd vaccin in 2 doses (zoals Pfizer of AstraZeneca) of 1 dosis van een goedgekeurd eendosisvaccin (zoals Janssen). Je moet je laatste dosis minstens 14 hele dagen voor je aankomst in het VK gehad hebben. De dag waarop je je laatste dosis kreeg, telt niet mee als een van de 14 dagen. Als je gevaccineerd werd met een 2-dosis vaccin (zoals Moderna of Pfizer) moet je beide doses gehad hebben om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden. Dit geldt in alle gevallen, ook als je pas hersteld bent van COVID-19 en natuurlijke immuniteit hebt. Wie COVID-19 heeft gehad en maar één dosis van een 2-dosis vaccin heeft gehad, moet de regels volgen voor ongevaccineerde aankomsten.
 • Je moet tijdens je schoolreis in bezit zijn van een digitaal COVID-certificaat van de EU (EU DCC). Zonder dit bewijs moet je de regels volgen als zijnde een niet volledig gevaccineerd persoon, zoals aangegeven door Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland, afhankelijk van het land dat je bezoekt. Zie de links hieronder: 

Engeland - https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england
Wales - https://gov.wales/travel-wales-covid-19-testing-and-isolation
Schotland - https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/pages/overview/
Noord-Ierland - https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-travel-advice

Q&A Covid-19 & UK

 • Moeten de leerlingen een mondkapje op in de bus?
  Ja, in Nederland is het dragen van een mondkapje in de bus verplicht. Dit geldt ook voor in het openbaar vervoer (denk aan de ferry, trein, vliegtuig, bus, metro). Het vervoersbedrijf wil naast de gebruikelijke passagierslijst ook een ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring per groep. In het openbaar vervoer in Engeland is het dragen van een mondkapje niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden om een mondkapje te dragen.
   
 • Zijn de gastgezinnen gevaccineerd?
  Het is voor ons op dit moment onduidelijk welke gastgezinnen volledig gevaccineerd zijn. Samen met de host family organisers zoeken we naar een passende oplossing, zodat onze Nederlandse leerlingen veilig kunnen verblijven bij onze Britse gastgezinnen.
   
 • Kunnen we PCR testen op locatie?
  Net als in Nederland kun je op veel plaatsen terecht. We hebben een lijst met locatielinks waar je in de UK terecht kan voor een PCR test. De prijzen voor een PCR test verschillen per aanbieder.
 • Waar moeten leerlingen hun QR code laten zien?
  Bij een eventuele grenscontrole. Verder is er net als in Nederland een grote discussie of je de QR code moet laten zien bij evenementen (denk aan festivals, voetbalstadions, theaters en nachtclubs). Het laatste nieuws (12 september 2021) is dat de Britse overheid het niet gewenst vindt om het tonen van een QR code bij evenementen te verplichten. (Bron England scraps vaccine passport plan – POLITICO)
   
 • Moeten we mondkapjes dragen in Londen?
  Nee, dat is niet verplicht, maar het wordt, met name in het openbaar vervoer, wel aangeraden.
 • Wat te doen bij Coronaverschijnselen tijdens je schoolreis in Groot-Brittanië?
  Krijg je last van symptomen die kunnen wijzen op corona, bel dan nummer 111 voor hulplijn van de NHS (National Health Service). Dit gratis nummer voor niet-noodgevallen is 24 uur per dag bereikbaar. De laatste richtlijnen voor de volksgezondheid per land vind je op de pagina’s EngelandSchotlandWales en Noord-Ierland.


Handige links mbt COVID-19 en reizen
Reizen | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken
ANVR

Let op! Met de huidige ontwikkelingen, verouderd dit bericht snel. Volg de genoemde links voor het meest actuele nieuws.