Nieuws

GEVOLGEN BREXIT | BREXIT UPDATE

"Wat zijn de gevolgen van Brexit voor onze schoolreis naar Engeland?"

Deze vraag krijgen we wel eens, maar - zolang Boris Johnson zelf niet weet hoe de Brexit zal uitpakken - hebben wij hier geen goed antwoord op. Wel zijn er een aantal scenario's waar we rekening mee kunnen houden. We houden de informatie die Rijksoverheid hierover verstrekt nauwlettend in de gaten.

Lees hieronder verder

Rijksoverheid over paspoort/identiteitskaart:

 "Heb ik na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk?"

Ja. U heeft nu ook al een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig voor een bezoek aan de landen van het Verenigd Koninkrijk (VK), namelijk Engeland, Schotland Wales en Noord-Ierland. Het VK maakt namelijk geen deel uit van het Schengengebied. Bij een no deal wordt vanaf 1 januari 2021 een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd om het VK mee in of uit te reizen.

Deal
Na de Brexit komt er mogelijk een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. De overgangsperiode is een onderdeel van het terugtrekkingsakkoord waar de Europese Unie (EU) en het VK over onderhandelen. Tijdens deze overgangsperiode blijven de EU-regels in het VK nog gelden. De nationale identiteitskaarten van EU-burgers als document om het VK mee in of uit te reizen, blijven geldig. Ook kunnen EU-burgers nog tenminste 5 jaar na het einde van de overgangsperiode op een identiteitskaart naar het VK reizen.

No deal
Als de EU en het VK er niet in slagen een terugtrekkingsakkoord te sluiten, gaan de hierboven genoemde afspraken niet door.
Het VK heeft aangegeven dat EU-burgers in dat geval tot en met 31 december 2020 met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK kunnen in- of uitreizen. Dat betekent dat u tot die datum ook met een geldige identiteitskaart van Nederland naar het VK en terug kunt reizen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. U heeft dan een geldig paspoort nodig.

Rijksoverheid over vrij verkeer van personen:
(Tekst ge-edit naar relevantie mbt schoolreizende docenten met middelbare scholieren)

Deal
Als het terugtrekkingsakkoord tijdig wordt afgerond komt er na de Brexit eerst een overgangsperiode. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het Verenigd Koninkrijk (VK) nog gelden. Hierdoor is er langer de tijd om ons voor te bereiden op de nieuwe regels die zullen gaan gelden na 31 december 2020. In dat geval is er tot en met 31 december 2020 nog vrij verkeer van personen en goederen. Zo verandert er voor vakantiegangers naar het VK nog niets. Welke regels er voor burgers na de mogelijke overgangsperiode zullen gelden is nog niet bekend, want de EU en het VK moeten daarover nog onderhandelen.

No deal
Als het niet lukt om een goedgekeurd terugtrekkingsakkoord te krijgen, dan kan het VK besluiten om zonder deal de EU te verlaten. In dat geval maakt het VK geen deel meer uit van de douane-unie van de EU. Dat betekent dat het vrije verkeer van personen dan niet meer geldt voor het VK. We krijgen dan bijvoorbeeld te maken met uitgebreide douaneformaliteiten.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/wat-gebeurt-er-na-de-brexit