OVER BREXIT - UPDATE

"Wat zijn de gevolgen van Brexit voor onze schoolreis naar Engeland?"

Wij houden nauwlettend de website van de Rijksoverheid in de gaten. Hieronder hebben we de Brexitinformatie gefilterd met betrekking op onze schoolreizen naar Groot-Brittanië.

Rijksoverheid over paspoort/identiteitskaart:

 "Heb ik na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk?"

Ja. Je hebt nu ook al een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig voor een bezoek aan de landen van het Verenigd Koninkrijk (VK), namelijk Engeland, Schotland Wales en Noord-Ierland. Het VK maakt namelijk geen deel uit van het Schengengebied. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd om het VK mee in of uit te reizen.

Het VK heeft aangegeven dat EU-burgers in dat geval tot en met 31 december 2020 met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK kunnen in- of uitreizen. Dat betekent dat u tot die datum ook met een geldige identiteitskaart van Nederland naar het VK en terug kunt reizen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. U heeft dan een geldig paspoort nodig.

Het VK maakt vanaf 1 januari 2021 mogelijk geen deel meer uit van de douane-unie van de EU. Dat betekent dat het vrije verkeer van personen dan niet meer geldt voor het VK. We krijgen dan bijvoorbeeld te maken met uitgebreide douaneformaliteiten.

Het VK en de Europese Unie zijn druk aan het onderhandelen mbt de realisatie van Brexit. Sinds 31 januari 2020 is Brexit officieel; wat de gevolgen daarvan zijn houden we in de gaten via de volgende bronnen:

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/heb-ik-na-de-brexit-een-paspoort-nodig-voor-een-bezoek-aan-het-verenigd-koninkrijk
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken