OVER BREXIT - UPDATE

"Wat zijn de gevolgen van Brexit voor onze schoolreis naar Engeland?"

Wij houden nauwlettend de website van de Rijksoverheid in de gaten. Hieronder hebben we de Brexitinformatie gefilterd met betrekking op onze schoolreizen naar Groot-Brittannië.

[NIEUWBERICHT 20-03-2024]

ETA (Electronic Travel Autorisation)

De komende jaren zal het VK voor reizigers die geen visum nodig hebben een elektronische visum autorisatie (Electronic Travel Autorisation - ETA) invoeren. Die gaat ook gelden voor Nederlanders. Het is nog niet bekend wanneer dit ingaat.
Lees voor meer informatie op de website Electronic Travel Authorisation for the United Kingdom ETA UK (informatie in het Engels).

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, vragen reizigers zich af of ze vanuit Nederland een visum voor het Verenigd Koninkrijk nodig hebben. Brexit komt overeen dat Nederlandse burgers geen visum nodig hebben om het VK op korte termijn te bezoeken. Het VK zal echter in de komende jaren zijn Electronic Travel Authorisation lanceren. De ETA zal verplicht zijn wanneer je zonder visum vanuit Nederland naar het VK reist.

Visum
Wanneer hebben Nederlanders een Brits visum nodig vanuit Nederland?
Toeristen en zakenreizigers hebben geen Brits visum nodig vanuit Nederland. Nederlanders kunnen maximaal 6 maanden zonder visum in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Reizigers moeten een Brits visum uit Nederland aanvragen als ze langer dan 6 maanden willen blijven, of om redenen die niet zijn toegestaan met een ETA.

ETA
Bezoekers uit Nederland moeten binnenkort een UK ETA aanvragen voor korte reizen. De ETA wordt de komende jaren ingevoerd en is geldig voor toerisme, zaken, korte studies en medische behandelingen.

ETA documenten en vereisten voor Nederland
Om te voldoen aan de vereisten voor het verkrijgen van een ETA naar het Verenigd Koninkrijk moeten Nederlandse reizigers:

  • In het bezit zijn van een digitale kopie van het biometrische Nederlandse paspoort.
  • Een actief e-mailadres opgeven waarop alle informatie met betrekking tot de ETA-aanvraag naar het Verenigd Koninkrijk wordt verzonden.
  • In het bezit zijn van een credit- of debitcard met voldoende saldo om de kosten van de verwerking te dekken.
  • De ETA zal worden geverifieerd aan de Britse grens wanneer het Nederlandse paspoort wordt gescand.

Let op: Nederlandse kinderen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben ook een goedgekeurde ETA nodig.

UK ETA online aanvraag voor Nederlanders
Nederlandse bezoekers moeten het ETA online aanvraagformulier indienen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Reizigers uit Nederland moeten een online aanvraagformulier invullen met de volgende informatie:

  • Persoonlijke gegevens: volledige naam, leeftijd, geslacht, geboorteplaats en -datum
  • Contactgegevens: e-mailadres en telefoonnummer
  • Reisgegevens: paspoortnummer, datum van uitgifte en vervaldatum

Als passagiers uit Nederland een strafblad hebben, moeten zij dit in de aanvraag vermelden. Alle vragen moeten naar waarheid worden beantwoord, want een fout of onjuiste informatie kan leiden tot een afwijzing of vertraging van de ETA voor het VK.
Nederlanders kunnen de ETA UK verwerkingskosten betalen met een credit- of debitcard. Dit is de laatste stap voor het indienen van het aanvraagformulier.

Verwerkingstijd voor Nederlanders die de UK ETA aanvragen
De verwerkingstijd om een ETA voor het Verenigd Koninkrijk te ontvangen is maximaal 3 werkdagen. Nederlandse burgers moeten een week van tevoren beginnen met hun aanvraag in geval van onverwachte vertragingen. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt de reistoestemming per e-mail naar de aanvrager gestuurd.

[Bron: ETA UK for Dutch citizens: Requirements from the Netherlands]

 


 

[NIEUWBERICHT 11-11-2020]

In the meanwhile...
Ondertussen gaat Brexit 'gewoon' verder. Nu we mondiaal bezig zijn om COVID de wereld uit te helpen, is een onderwerp als Brexit slechts een kleine uitdaging voor ons. Nog steeds is echter niet duidelijk wat de gevolgen van Brexit allemaal precies zullen zijn, zolang ze nog aan het onderhandelen zijn in Brussel. Onze schoolreizigers moeten in ieder geval vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort op zak hebben als ze Groot-Brittannië willen inreizen. Daarvoor mag je nog je ID kaart gebruiken.

Reisadvies vanuit Groot-Brittannië:
De Britse overheid raad aan om over een goede reisverzekering te beschikken, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan m.b.t. de gezondheidszorg. Wil je cadeautjes voor de thuisblijvers of voor het gastgezin mee over de grens nemen? Bekijk dan de algemene Do's & Don'ts m.b.t. Entering the UK... en regels speciaal voor schoolreizigers: School travellers entering the UK. Hier lees je o.a. dat als je een EU SIM-kaart in je telefoon hebt, dat voor jouw telefoongebruik dezelfde kosten gelden in de UK als in de EU. 

Reisadvies Rijksoverheid:
Onze Rijksoverheid adviseert, voordat je op reis gaat, om de site Nederland wereldwijd > Wijs op Reis te raadplegen en de app Douane reizen te downloaden. Heb je nog meer vragen over Brexit? Kijk dan de op de site van Rijksoverheid: 100 vragen en antwoorden over Brexit.

 


 

[NIEUWBERICHT 31-01-2020]

BREXIT.. IT'S OFFICIAL!
Het is zover... Na jaren gesteggel - and faffing about - is de Brexit vandaag officieel. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. We zitten nu in een overgangsperiode, dus dit aankomende jaar zijn er voor onze schoolreizigers geen gevolgen.
Wil je meer weten over Brexit? Volg dan de berichtgeving van de Rijksoverheid: 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken

 


 

[NIEUWBERICHT 29-11-2019]

BREXIT UPDATE UIT ENGELAND
Onze collega's in Engeland houden het Brexit nieuws nauwlettend voor ons in de gaten. Zodoende kunnen ze ons informeren dat er waarschijnlijk pas na een overgangsperiode in 2020, vanaf januari 2021, iets gaat veranderen voor schoolgroepen die willen reizen van en naar Engeland:

''If Britain leaves the EU without agreeing a deal, the government will seek to end free movement as soon as possible and has introduced an Immigration Bill to achieve this. For a transitional period only, EEA citizens will still be able to come to the UK for visits, work or study and they will be able to enter the UK as they do now until at least 2021.''

EU students can come to study English in the UK as usual until end of December 2020
"The UK's decision to leave the European Union has not yet affected entry requirements for international students. Until the end of December 2020, agents can continue to send EU students to study in the UK as usual. Students from the EU, EEA and Switzerland can currently enter the UK with their passport or ID card."

There will be a new immigration system for all visitors from January 2021, but details have not been confirmed
The UK government has not yet decided the details of this new system. Under current government plans, all visitors will require a passport to enter the UK. 

Will students still be able to use ID cards to enter the UK?
ID cards remain valid as a travel document but will be phased out in 2021 if a deal is agreed.


 

[NIEUWBERICHT 16-09-2019]

Rijksoverheid over paspoort/identiteitskaart:

 "Heb ik na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk?"

Ja. Je hebt nu ook al een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig voor een bezoek aan de landen van het Verenigd Koninkrijk (VK), namelijk Engeland, Schotland Wales en Noord-Ierland. Het VK maakt namelijk geen deel uit van het Schengengebied. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd om het VK mee in of uit te reizen.

Het VK heeft aangegeven dat EU-burgers in dat geval tot en met 31 december 2020 met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK kunnen in- of uitreizen. Dat betekent dat u tot die datum ook met een geldige identiteitskaart van Nederland naar het VK en terug kunt reizen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. U heeft dan een geldig paspoort nodig.

Het VK maakt vanaf 1 januari 2021 mogelijk geen deel meer uit van de douane-unie van de EU. Dat betekent dat het vrije verkeer van personen dan niet meer geldt voor het VK. We krijgen dan bijvoorbeeld te maken met uitgebreide douaneformaliteiten.

Het VK en de Europese Unie zijn druk aan het onderhandelen mbt de realisatie van Brexit. Sinds 31 januari 2020 is Brexit officieel; wat de gevolgen daarvan zijn houden we in de gaten via de volgende bronnen:

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/heb-ik-na-de-brexit-een-paspoort-nodig-voor-een-bezoek-aan-het-verenigd-koninkrijk
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken

 


 

[NIEUWBERICHT 11-03-2019]

Brexit Update | Paspoort

"Heb je na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk?"

Rijksoverheid:
"Na de Brexit op 29 maart 2019 komt er mogelijk een overgangsperiode tot en met
31 december 2020. De overgangsperiode is een onderdeel van het terugtrekkingsakkoord waar de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) over onderhandelen. Tijdens deze overgangsperiode blijven de EU-regels in het Verenigd Koninkrijk (VK) nog gelden. En blijven de nationale identiteitskaarten van EU-burgers als document om het VK mee in of uit te reizen geldig. Ook is er afgesproken dat EU-burgers nog tenminste gedurende 5 jaar na het einde van de overgangsperiode op een identiteitskaart naar het VK kunnen reizen.
Als de EU en het VK er niet in slagen een terugtrekkingsakkoord te sluiten, treden de hierboven genoemde afspraken niet in werking. EU-burgers kunnen in dat geval tot
1 januari 2021 met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK in- of uitreizen. Met ingang van 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. Een geldig paspoort is dan vereist."

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/heb-ik-na-de-brexit-een-paspoort-nodig-voor-een-bezoek-aan-het-verenigd-koninkrijk