Attracties Parijs

Ter aanvulling of ter afwisseling op het voorbeeldprogramma van de schoolreis Parijs hebben we hieronder een paar attracties op een rij gezet.

Centre Pompidou
Het opvallende uiterlijk van het Centre Pompidou moet je eigenlijk gezien hebben. De constructie, gebouwd met glas en staal, is een kleurrijke wirwar van pijpen en buizen. Binnen is een museum voor moderne kunst.

De riolen van Parijs
Onder de grote wereldstad ligt een meesterwerk van riolen, in totaal zo'n 2100 kilometer. Dagelijks voeren zij meer dan een miljoen m3 vuil water af. Het 'Musée des Egouts' staat volledig in het teken van dit netwerk. In een klein gedeelte van het riool worden rondleidingen gegeven.

Eiffeltoren
Natuurlijk mag een bezoek aan het boegbeeld van Parijs niet ontbreken tijdens jullie schoolreis. Dit bijzondere bouwwerk uit 1889 is maar liefst 312 meter hoog. Wil je de structuur van dichtbij bekijken en niet teveel betalen voor je uitzicht? Dan raden wij een klim over de traptreden naar boven aan. Je kunt ook met de lift.  

La Défense
In deze wijk zie je goed dat Parijs ook een moderne kant heeft. De wolkenkrabbers en kunstobjecten geven La Défense een bijna futuristische sfeer. In dit zakendistrict hebben de meeste Franse topbedrijven een hoofdkantoor gevestigd.

L'Arc de Triomphe
Deze bekende triomfboog werd door Napoleon gebouwd om de overwinning van zijn legers te vieren. Je kunt een bezoek brengen aan het dak, al levert je dat natuurlijk niet zo'n weids uitzicht op als de nabijgelegen Eiffeltoren.

Lichttour 'Paris by Night'
Bij het vallen van de avond worden overal in Parijs kleine lichtjes ontstoken. De stad ziet er dan bijna sprookjesachtig uit. De buschauffeur rijdt o.a. langs de Sorbonne, Quartier Latin en natuurlijk over de Avenue des Champs-Elysées. Zo zie je de bekende gezichten van Parijs in een ander licht.

Le Marais
Dit is een van de oudste wijken van de stad. In de zeventiende eeuw werden hier luxueuze herenhuizen gebouwd. Een wandeling leidt je langs het oudste plein van Parijs (Place des Vosges) en de Joodse wijk (Le Quartier Juif). Daar vind je ook nu nog kosjere winkels en restaurants.

Louvre
Het Louvre is een van de bekendste en oudste musea ter wereld. Met zo'n 35.000 permanente tentoonstellingen kun je hier volop kunst kijken. Natuurlijk werp je ook een blik op de bekende Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Musée Rodin
Wil je de leerlingen kennis laten maken met het werk van de kunstenaar Rodin? Dan raden wij een uurtje in het Musée Rodin aan. In een herenhuis uit de achttiende eeuw en de omliggende tuin is het bekendste werk van deze beeldhouwer te zien.

Muséum d’Histoire Naturelle
Bijna iedere wereldstad heeft wel een natuurhistorisch museum, zo ook Parijs. Een favoriet van veel bezoekers is de Paleontologie Galerie met de vele dinosauriërs. Ook is er een galerij over de evolutie van de mens.  

Musée d’Orsay
In dit museum is vooral het impressionisme sterk vertegenwoordigd. Zoek je werk van Claude Monet, Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Cezanne? Dan ben je hier aan het goede adres. Het gebouw was vroeger een treinstation.

Notre Dame
De bekende Notre Dame is een must see in Parijs. Zowel van binnen als buiten is de basiliek prachtig versierd. Aan de binnenkant maakten vooral de grote gebrandschilderde ramen veel indruk op ons. Een bezoek is prima zelf te doen, al moet je bij drukte misschien even in de rij staan.

Père Lachaise
Dit is het grootste kerkhof van Parijs, met rijkelijk versierde grafmonumenten. Bij de ingang van het kerkhof is een rondleiding op kaart te koop. Deze leidt langs graven van beroemdheden als Chopin en Molière. Wij vinden dit vooral de moeite als je veel tijd hebt. De complete route neemt namelijk twee uur in beslag.

Quartier Latin
Quartier Latin staat bekend als een typische studentenwijk. Hier ligt de beroemde universiteit La Sorbonne. Het is leuk om alle oude straatjes, winkels en eetgelegenheden te verkennen. Wij raden een bezoekje vooral 's avonds aan. Dan kunnen de leerlingen bij het diner op eigen gelegenheid meteen hun Frans oefenen.

Rondvaart over de Seine
Heb je zin in een boottochtje over de Seine? Stap dan aan boord van een van de 'bateaux mouches' en vaar in ongeveer een uurtje door de stad. Een leuke manier om Parijs te verkennen.

Sacré Coeur
De Sacré Coeur staat niet voor niets op menig ansichtkaart van Parijs. De aanblik van deze mooie witte kerk is de klim naar de heuvel, met zo'n 240 traptreden, meer dan waard. Vlakblij ligt een pleintje, het Place du Tertre, waar s' avonds portretschilders aan het werk zijn.

Stade de France
Ten Noorden van Parijs vind je het grootste stadion van Frankrijk. Er zijn maar liefst 80.000 zitplaatsen. Wij regelen een rondleiding met een kijkje achter de schermen.  

Tour Montparnasse
Deze toren is een goed voorbeeld van moderne architectuur in Parijs. De lift brengt je in recordtijd naar boven. Foto's en informatieborden maken duidelijk wat je allemaal kunt zien. Volgens sommigen is het uitzicht op het dak beter dan op de Eiffeltoren!

Versailles
Misschien wel het bekendste paleis van Frankrijk en een symbool van het Ancien Régime. In het kasteel en de omringende tuinen is de grandeur van de absolute monarchie, waaronder die van Lodewijk XIV, nog goed te zien. Wij vinden het de rit vanuit Parijs zeker waard.  

Vrije tijd
Een of twee uurtjes vrije tijd vliegen in Parijs voorbij. Bezoek bijvoorbeeld de Boulevard Haussman. Dit is een van de belangrijkste winkelstraten van Parijs. Je vindt hier onder andere Galeries de Lafayette. Alleen al de etalages van deze Franse warenhuisketen zijn het bekijken waard.