Attracties Berlijn

Ter aanvulling of ter afwisseling op het voorbeeldprogramma van de schoolreis Berlijn hebben we hieronder een paar attracties op een rij gezet.

Berliner Dom
Op het Museuminsel vind je de grootste kerk van Berlijn. Een klim naar boven levert je een goed uitzicht over het historische centrum op. Een bezoek aan de dom is goed te combineren met één van de musea in de wijk. Jullie reisspecialist denkt hier graag over mee.  

Blue Man Group
Een bezoek aan een show van de 'Blue Man Group' is zeker een hoogtepunt van een schoolreis naar Berlijn. Je zult zien dat de groep haar naam niet voor niets gekregen heeft! De show is een combinatie van muziek- en circusoptredens. Wil je liever een ander soort avondprogramma? Vraag ons naar de mogelijkheden.

Checkpoint Charlie
Midden in de drukke Friedrichtstrasse herinnert een klein gebouwtje aan het vroegere Checkpoint Charlie. Ook kun je hier het museum Haus am Checkpoint Charlie bezoeken. Dit museum gaat over ontsnappingen in de DDR tijd en de bouw en de sloop van de Berlijnse muur. Het is één van de populairste musea van de Duitse hoofdstad.

DDR Museum
Wil je weten hoe het leven in de DDR er voor mensen uitzag? Dan raden wij een bezoekje aan dit museum aan. Je merkt hier bijvoorbeeld de verschillen tussen de DDR en West-Duitsland. Ook kom je erachter welke gevolgen de dictatuur voor het alledaagse leven had.

Fietstocht Berlijn
Ontdek Berlijn op een typisch Nederlandse manier! Een leuke excursie, want met de fiets kom je op plaatsen waar je anders niet snel zou komen. Onder leiding van een gids zie je de Brandenburger Tor, fiets je langs de rivier de Spree en proef je de sfeer van de Duitse hoofdstad.

Gedenkplaats Marienborn
Gedenkstätte Marienborn is het terrein van de voormalige DDR grensovergang. Het is zodoende de aangewezen plaats om meer te leren over de achtergronden van de Duitse tweedeling. Dat kan op eigen gelegenheid met een audioguide, maar wij kunnen ook een gids regelen.

Hohenschönhausen
Hohenschönhausen is een voormalige DDR gevangenis. Er is een tentoonstelling ingericht over de omstandigheden in de gevangenis en over politieke vervolging in de DDR tijd. Bijzonder is dat je rondgeleid kunt worden door vroegere gevangenen.   

Holocaustmonument
Het bezoek aan het Holocaustmonument is een indrukwekkende ervaring. Het monument is gebouwd om de Joodse slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Je loopt door een veld met golvende betonblokken heen, die in hoogte een breedte variëren. Het hoogste blok is zo'n 4,5 meter.

Joods Museum
Wil je meer weten over de Joodse cultuur en religie? Dan ben je in dit museum aan het goede adres. De tentoonstellingen vatten ruim 2000 jaar Joodse geschiedenis samen. Ook komt naar voren hoe de Joden de Duitse cultuur en geschiedenis hebben beïnvloed.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Dit is één van de mooiste kerken van Berlijn. Vooral de blauwe glaswanden, binnen in de kerk, zijn bijzonder. De kerk werd bij een bombardement in 1943 verwoest, maar in de jaren '60 gerestaureerd.

Klimparcours Mount Mitte
Tijd voor wat actie! Mount Mitte staat bekend als één van de leukste outdoor activiteiten in de omgeving van Berlijn. De leerlingen kunnen zich uitleven op de onderdelen van maar liefst zes klimparcoursen.

Reichstag
De Reichstag is het geschikte toneel voor een les over het parlementaire systeem in Duitsland. Het is namelijk de residentie van de Duitse Bundestag. Voor een mooi uitzicht over Berlijn bezoek je de prachtige koepel en het dakterras.

Revue Grand Show Palast Berlin
De Revueshow eind 2020 is VIVID Grand Show; een groot visueel spektakelstuk over de liefde. Bijzondere kostuums, choreografie, ballet, decors, licht en muziek. Lees meer..

Rondvaart over de Spree
Tijdens een boottocht over de rivier de Spree zie je de highlights van Berlijn vanuit een ander perspectief. Je vaart langs Schloss Bellevue, de bekende Reichstag, het populaire Museuminsel en de Berliner Dom.

Sachsenhausen
In dit concentratiekamp zaten tussen 1936 en 1945 meer dan 200.000 mensen gevangen. Tienduizenden mensen werden er vermoord. Een rondleiding door Sachsenhausen maakt zodoende veel indruk. Hier dringen de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog levensecht tot je door.

Story of Berlin
Wil je een originele bunker uit de Koude Oorlog zien? Dan kun je terecht bij de 'Story of Berlin'. Daarna bezoek je de tentoonstelling. In de ruim 20 themakamers krijg je inzicht in 800 jaar Berlijnse geschiedenis.

Televisietoren
Een bezoek aan de Berlijnse Fernsehturm levert je het hoogste uitzicht in de stad op (tussen de 203 en 207 meter). De toren ligt vlakbij het Centraal Station van Berlijn, in een wijk vol gezellige restaurants.

Topografie des Terrors
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Prinz-Albrecht-Strasse misschien wel de meest angstaanjagende straat van Berlijn. Hier waren namelijk het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst, Gestapo en SS gevestigd. Tegenwoordig vind je hier een tentoonstelling over de misdaden van de nazi's.

Vrije tijd
Hoewel Berlijn een verrassend moderne kant heeft, ontkom je niet aan de soms donkere geschiedenis van de stad. Een of twee uurtjes vrije tijd zijn daarom een fijne toevoeging aan de schoolreis. Zo kom je even bij van alle indrukken. Wij vinden de Hackescher Markt, de brede Kurfurstendamm en warenhuis KaDeWe hiervoor ideale plekken.

VW Automuseum / Autostadt Wolfsburg
Zijn er veel leerlingen (of docenten!) fan van Duitse automerken? Dan zullen de 140 voertuigen in dit automuseum jullie waarschijnlijk wel bevallen. Hier krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de Duitse auto.

Zwembad Oranienburg
Wil je een stukje ontspanning toevoegen aan jullie reis naar Berlijn? Dat kan bijvoorbeeld met een bezoek aan het zwembad Oranienburg. Het zwembad ligt een stukje buiten Berlijn. Een bezoek is goed te combineren met een dagtocht buiten de stad. Jullie reisspecialist adviseert graag over een logische route en programmavolgorde.